Helt naturligt er der megen diskussion om økonomien i Brøndby IF i forbindelse med GFHs ankomst. Der er mange meninger og mange gætterier om hvad der kommer til at ske. Særligt lånet fra GFH/Jan B. til klubben er genstand for megen diskussion. Jeg har et bud på hvordan det hele hænger sammen, og vil prøve at løbe det igennem som en argumentationsrække.

Præmissen for dette er at GFH er en kapitalfond og agerer/vil agere som sådan.

GFH er en samling af mennesker der har skudt penge ind i firmaet for i fællesskab at foretage investeringer i fodboldklubber. Målet må være at få bedst muligt forrentning af de investerede penge.

Kapitalfonde tjener penge ved at købe virksomheder, forbedre resultat eller potentiale, for derefter at sælge virksomheden videre.

Derfor er vi nødt til at se på hvordan GFH kan tjene penge på ejerskabet af Brøndby IF.

Der er 3 muligheder for at tjene penge på en fodboldklub:

  1. Lave så stort et overskud i klubben at der kan uddeles udbytte til ejerne. Det kræver europæiske eventyr, altså gode sportslige resultater, og dygtigt arbejde (og held) på transfermarkedet. Og så kræver det også at der er styr på omkostningerne i klubben.
  2. Gøre klubben interessant for en ny køber. Det kræver enten gode sportslige resultater, kontinuerligt overskud – eller udsigt til disse.
  3. Låne penge ud til klubben og få renter af pengene. Her skal man huske at det kun er sjovt så længe klubben også kan betale afdrag.

Kapitalfonde er ikke sat i verden for at forrente investeringen med 5% – så kunne investorerne ligeså godt købe obligationer i stedet for at løbe den store risiko der er forbundet med at investere i fodboldklubber. Målet er nærmere at fordoble investeringen, sådan at hvis du har skudt 250 mio. i en klub, så vil du gerne sælge den for 500 mio. Derfor tror jeg ikke på at GFH ser punkt 3 som en mulighed.

Hvad så med udbytte? GFH har købt aktier for cirka 157 mio, og lånt klubben 194 mio (halvdelen af lånet er ikke udbetalt endnu) – en investering på omkring 350 mio kroner. Et godt år resultatmæssigt vil p.t. være i størrelsen 50-100 mio kroner, og det kræver nok både europa og et godt salg hvert år. GFH ejer 50% af klubben og vil derfor få halvdelen at det overskud der bliver udbetalt. Det vil altså tage 7 år med et overskud på 100 mio kroner HVERT år, som altid udbetales 100%. Det vil være helt uhørt i dansk fodbold, men de sportslige resultater det kræver vil være sjove nok at være vidne til. Jeg tror ikke på at GFH ser deres penge komme hjem via udbytter, derfor tror jeg ikke vi skal være bange for at de trækker penge ud. Måske hvis vi rammer et vanvittigt CL år (som andre har gjort…) kan der komme udbytte, meeeeeen…..

Det efterlader os egentlig kun med indtjening fra videresalg, som en reel mulighed for at GFH kan tjene penge på Brøndby IF. For at klubben bliver flere penge værd, skal der skabes sportslige resultater, der sikrer indtjening og viser at der er potentiale for yderligere indtjening. Lidt ironisk kan man sige at BIF står godt, for der er i sandhed forbedringsmuligheder flere steder. Både kommercielt og sportsligt. Stadion kan udbygges, vi er ikke verdensmestre i sponsorater og lignende, der kan tages en del skridt for at skabe flere (salgbare) talenter, og ikke mindst kan truppen forbedres.

Derfor tror jeg på at det vi ser nu med de store underskud er en del af GFHs investering. Husk på at når de lånte penge og evt. kommende indskud bliver brugt på forbedringer, bliver det at se i regnskabet som underskud. I modsætning til tidligere har vi bare pengene på forhånd, før i tiden måtte vi håbe på sportslige mirakler eller gavmilde investorer for at dække os ind.

GFH ved godt der skal bruges mange penge for at bringe Brøndby i en tilstand hvor de kan sælges for en flot sum. Jeg vil overhovedet ikke bliver overrasket hvis de er villige til at investere meget mere, hvis det kan betyde større sandsynlighed for at klubben bliver mere værd.

GFH har selv sagt at de er her på længere sigt, og jeg tror ikke det er så vigtigt hvordan det ser ud med økonomien de kommende år, mere at de kan se at der bliver taget de rigtige skridt for at skabe grundlaget for en god forretning. Måske derfor vi ikke ser de store salg fra truppen pt.?

Min konklusion er at GFH kun kan tjene penge på Brøndby hvis der skabes solide sportslige resultater, og der skabes en sund drift på sigt. Alt andet vil betyde at deres investering er tabt, og selvom de har penge nok må 350 mio alligevel kunne mærkes.

Så på den front er jeg overhovedet ikke bekymret.

Det der bliver spændende at følge er to ting:

  1. Hvis/når der skal flere penge til klubben, kommer der til at være aktieemissioner. Hvis ikke der kommer nye investorer til, opstår der meget let en situation hvor Jan Bech Andersen og GFH tilsammen ejer mere end 90% af klubben og kan få os afnoteret fra Børsen. Det vil spare klubben for omkring 8 mio og en masse arbejde hvert år, men også give os langt mindre indsigt i hvordan det egentlig står til. Det skyldes helt enkelt at der er langt større krav til informationsniveauet i regnskaber fra børsnoterede selskaber end til ikke-noterede.
  2. Brøndby skal måske sælges igen. Her bliver det super vigtigt at få den rigtige ejerkreds, og der er masser af eksempler på dårlige ejerskaber som vi skal undgå. Både i forhold til kompetencer og baggrund. For mig er der en lidt speciel vinkel her, for det er jo ikke sikkert at GFH sælger Brøndby, det kunne også være investorerne der sælger hele GFH – og hvordan stiller det os fans?

I forhold til en evt. afnotering fra børsen er jeg splittet. Børsnoteringen sikrer et godt informationsniveau, på den anden side kunne de 8 mio. om året gøre en kæmpe forskel i f.eks. Masterclass. Et godt kompromis kunne måske være en udvidelse af værdiaftalen på informationssiden?

Et samlet salg af GFH er måske et overtænkt scenarie, og vi har i realiteten ingen muligheder for at påvirke dette på forhånd. Hvis amerikanerne sælger hele biksen samlet til en tvivlsom type fra Yemen, må vi på barrikaderne, gerne sammen med fans fra de andre berørte klubber.

Alt i alt er jeg overhovedet ikke bekymret for den økonomiske situation i klubben. Der er en klar fælles interesse i at gøre klubben stærkere, både fra ejere og fans. GFH kommer ikke ud med flere penge uden at klubben står bedre.

Den forbedring kan kræve ændringer i organisationen, men det er en helt andet snak…

Kategorier: Debat

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *